Informatie voor

(ex) COVID-19 patiënten

Uw gezondheid, onze zorg


Fysiotherapie en corona

Fysiotherapie bij Beweegzorg Noordwest? Wij zijn geopend!

De praktijken aangesloten bij het Longnetwerk Noordwest werken volgens de laatste richtlijnen van de overheid en de beroepsvereniging. Het is daarom veilig en verantwoord om bij ons een afspraak te maken voor fysiotherapie.Waarom revalideren na corona?

Patiënten met het coronavirus (COVID-19) kunnen ernstige klachten ontwikkelen, waarbij een ziekenhuisopname of zelfs Intensive Care opname noodzakelijk is. Als mensen weer opknappen na een infectie en ontslagen worden uit het ziekenhuis, kan begeleiding bij de revalidatie noodzakelijk zijn. In ernstige gevallen zal dit in een revalidatiecentrum gebeuren. In minder ernstige gevallen kan het via een fysiotherapiepraktijk bij u in de buurt. De fysiotherapie heeft als doel het ondersteunen van de ademhaling, het verbeteren van het lichamelijk functioneren en vertrouwen in herstel, verminderen van angst en verkleinen van de kans op complicaties.

De praktijken die de revalidatie uitvoeren zijn aangesloten bij het Long Netwerk van Beweegzorg Noordwest. Deze praktijken zijn gespecialiseerd in het behandelen en revalideren van mensen met longproblemen.


Fysiotherapie na corona

Zowel door de ziekte als door lange tijd niet bewegen, kunt u spierkracht en spiermassa verliezen. Het is belangrijk om na deze periode zo snel mogelijk in beweging te komen. Een fysiotherapeut kan helpen bij het trainen van kracht en bewegingsvaardigheden.
De fysiotherapeutische behandeling na een Intensive Care opname is in de meeste gevallen langdurig. Dit kan variëren van een paar maanden tot meer dan een jaar. Tijdens het gehele behandeltraject hebben wij contact met uw behandelend arts (dit kan een huisarts, medisch specialist uit het ziekenhuis of revalidatiearts zijn).
De fysiotherapeut overlegt met u welke oefeningen geschikt zijn voor u. Door het opnieuw gaan bewegen kunt u spierpijn en gewrichtspijn krijgen. Blijf de oefeningen doen die uw fysiotherapeut heeft geadviseerd.


Wat kun je zelf doen?

Een besmetting met het coronavirus (COVID-19) kan een forse impact hebben op uw gezondheid. Het is belangrijk om na een ziekenhuisopname zo snel mogelijk te starten met fysiotherapie. Ook als u niet opgenomen bent in het ziekenhuis kan begeleiding door een fysiotherapeut noodzakelijk zijn, omdat u langdurig inactief bent geweest.

Op de website van de beroepsvereniging van fysiotherapeuten staan een groot aantal oefeningen en instructiefilmpjes.
Overleg met uw fysiotherapeut welke oefeningen geschikt zijn voor u.


Instructies voor thuis

Als u corona heeft is het belangrijk om in beweging te blijven. Als u niet naar de fysiotherapeut kan, kunt u ook zelf thuis oefeningen doen die u helpen meer te bewegen en uw ademhaling ondersteunen. Bekijk de twee afbeeldingen hiernaast hoe u thuis meer kunt bewegen.

ademhalingsoefeningen-zonder-rijnstate-huisstijl.pdf
blijf-in-beweging-bij-corona.pdf

Ademhalingsoefeningen

Blijf in beweging bij coronaInformatie NWZ voor ex-corona patiënten

De Noordwest Ziekenhuisgroep heeft diverse voorlichtingsmaterialen met adviezen voor patiënten die herstellen na (IC-opname) wegens corona. U kunt deze brochures lezen door op de documenten te klikken.

info herstel na corona na IC opname NWZ.pdf

Herstel na IC-opname COVID-19 NWZ

info herstel na corona thuis NWZ.pdf

Herstel na COVID-19 thuis NWZ


Therapeuten gespecialiseerd in de behandeling van corona patiënten

Website Netwerk Longen COVID-19 praktijken